Wees niet bang – maar #hoedan?

Angst verkleint je blikveld. Angst verhoogt je stresshormoon, zodat je niet meer helder kunt nadenken. Angst laat je de toekomst pessimistisch inzien. Angst weerhoudt je ervan je te openen voor anderen. Angst maakt je defensief. Angst verschrompelt je humor en maakt je een onaantrekkelijk persoon . Angst kost energie en zuigt je leeg, kortom: angst is het tegenovergestelde van het Leven in al zijn volheid dat Jezus ons wil geven. Logisch dus dat er zo vaak ‘wees niet bang’ klinkt in de bijbel.

Maar #hoedan?

Gelukkig weet God dat wij niet zomaar even de knop kunnen omzetten als we bang zijn. Hij weet dat  pijn en verlies, onzekerheid, afkeuring of eenzaamheid hard bij ons binnenkomen en ons in onze schulp doen kruipen. Hij weet dat en daarom komt Hij ons te hulp, zodat we ook daadwerkelijk gehoor kunnen geven aan de oproep: wees niet bang. Kijk maar.

‘Ik ben jouw Schild’

Gen. 15:1 is de eerste keer dat God zegt ‘wees niet bang’. Hij geeft er meteen de reden bij waarom Abram niet hoeft te vrezen voor zijn toekomst: God zelf is zijn Schild. In dit eenvoudige beeld geeft God meteen de kern van zijn wezen weer: Hij treedt tussenbeide. Wordt het moeilijk in ons leven, dan is onze God degene die de klappen voor ons opvangt. Zo is Hij.

Je hoge cijfers, apathie of cynische grappen: defensiemechanismen

Misschien heb je een ander schild als bescherming: je hoge cijfers, apathie of cynische grappen. Je denkt dat die je onkwetsbaar maken. Maar God nodigt je uit: laat je vertrouwde defensiemechanismen los, vertrouw op Mij om je te beschermen.

‘Wij zijn met meer dan zij’

Elisa en zijn knecht zijn omsingeld door de strijdwagens van de koning van Aram. De knecht is doodsbenauwd, maar Elisa zegt: ‘Wees niet bang, wij zijn met meer dan zij’ (2 Kon. 6:17). Vervolgens bidt Elisa ‘Heer, open zijn ogen’ en de knecht ziet dan op de heuvels rondom de stad vurige strijdwagens staan van de hemelse legers.
De schrijver van de Hebreeënbrief verzekert ook ons ervan dat de engelen er zijn om ons bij te staan en te helpen. Jezus zegt zelfs dat de engelen van kleine kinderen elke dag voor God verschijnen. Wat het ook is wat jou angst aanjaagt: je staat er niet alleen voor – engelen staan je terzijde met bovennatuurlijke kracht.

Hé wat een leuk idee!

‘Jij bent veel meer waard’

Op een gegeven moment spreekt Jezus met zijn leerlingen over hoe moeilijk het kan zijn om eerlijk te zijn over wie je bent. Soms is het zoveel gemakkelijker om mee te doen met wat sociaal gewenst is. Dan hoef je niet in elk geval niet bang te zijn voor afwijzing of veroordeling. Maar Jezus geeft ons een sterkere reden om niet bang te zijn.

Wat kosten vijf mussen? Bijna niets. Toch wordt er niet één door God vergeten. Zelfs de haren op jullie hoofd zijn alle geteld. Wees niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen.

Mussen werden verkocht als avondeten aan de armen. Onbeduidende kleine bruine vogeltjes waren het voor Israëlieten. Maar niet voor God. Hij vergeet er niet één.

Zoals God de musjes ziet, heeft Hij ook jou op het oog, en Hij acht je hoog, van echt grote waarde. En als Hij voor ons is, wat zullen we dan nog bang zijn voor de mening van anderen?

‘In Zijn liefde zal Hij zwijgen’

Zwijmelen is één van de hoogste fases in verliefdheid. Als iemand over je zwijmelt, dan zit je goed. Als je met je lief uit eten gaat en ze zwijmelt – dan ben je niet langer bang voor een mislukt avondje of een te harde pizzakorst of als dat de film straks tegenvalt. Dat valt dan allemaal in het niet bij dat ene.

Als God toch op die manier over ons denkt – dan kunnen we de hele wereld aan.

Sefanja roept Israel op niet langer bang te zijn. Waarom? Vanwege God. En vervolgens gebruikt Sefanja één van de meest tedere beelden in de bijbel: God zwijgt in zijn liefde over ons (Sef. 3:17). Hij zwijmelt.

Als God toch op die manier over ons denkt – dan kunnen we de hele wereld aan.

‘Ik ben de eerste en de laatste’

Johannes krijgt een blik in de toekomst te zien, en schrijft dan: ‘Jezus legde zijn rechterhand op me en zei: ‘Wees niet bang. Ik ben de eerste en de laatste.’’ (Op. 1:17). Van wat er komen zal, kun je bang worden. Wat gaat er allemaal op je af komen? Ga je het wel redden? Reële zorgen, want het wordt ook zwaar en de moeilijkheden zijn ook groots en de uitdagingen kunnen zomaar onbevattelijk zijn.
Maar als de zorgen en de onzekerheid je aanvliegen, is Jezus nabij. Hij legt zijn rechterhand op je en drukt je op het hart: Ik ben de eerste en de laatste. Met andere woorden: waar je ook naartoe gaat, Hij gaat met je mee. Met welke ontwikkelingen je ook te maken krijgt: Hij is erbij aan het begin en Hij zal ervoor zorgen dat jij het redt tot het einde. Wees niet bang.

Waar ben jij wel eens bang voor? Wat helpt jou dan die angst af te leggen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s