Wie ben ik eigenlijk?

Dag gristenstudent.

Daar ga je dan. De eerste weken van het nieuwe studie jaar, of zelfs je eerste kennismaking met een nieuwe studie. Misschien kom je wel net van de middelbare school, en is alles nog spannend en nieuw. Of misschien kom je wel net van een tussenjaar of een Bijbelschool, en mis je de leukste mensen van die tijd nu al te erg. Of wellicht begin je aan een volgend jaar van je studie, met of zonder achterstand in punten.

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Eén van de mooiste kansen die het voor mij bood, was de tijd en ruimte om met horten en stoten uit te vinden wie ik ben. Ik wist natuurlijk al snippers, maar toch. Ik dacht hier aan toen ik in een overvolle trein zat. Typisch zo’n situatie waarin je gaat overdenken hoe alle stappen die je tot nu toe gezet hebt, je in vredesnaam daar hebben gebracht.

Mensen observeren

Het is te druk om te zitten, dus ik ben blij dat ik een traptrede in de trein heb bemachtigd. Helemaal bovenaan in de hal van de trein. Ik heb een fantastisch uitzicht over de massa met allerlei typen mensen. Het meisje voor me ziet er netjes uit, een kantoormeisje denk ik. Ze probeert zo goed en zo kwaad als het gaat te verbergen dat ze een spelletje speelt op haar telefoon. Naast de trap staat de joviale jongen die altijd overal opduikt. De trein is nog niet weg en hij begint met zijn medepassagiers een gesprek over de gekste onderwerpen, zo’n jongen. Hij verteld uitgebreid over zijn dag en het meisje naast hem kijkt met een schuin oog omhoog naar z’n wilde haarbos.

Ze observeert iedereen in de coupe, maar kijkt dan met name naar de schoenen van het kantoormeisje. Zij als hipster zou die schoenen misschien ook wel willen, maar ik verwacht alleen bij de kringloop vandaan. Achter haar staat een dame die zichtbaar niet vaak met de trein reist. Ze is ontzettend nerveus, en haar zenuwtrekje bij haar mondhoeken komt elke 1,5 seconde langs. Ze houdt zich goed vast terwijl de trein schokt en luistert aandachtig naar het gesprek van de dames voor haar.

Ik was deel van de groep, maar stond er ook buiten.

Ook tijdens mijn studietijd vond ik de overzienende trap-positie het fijnst. Ik was deel van de groep, maar stond er ook buiten. Mijn beste mattie in die tijd was er ook zo één, en later werd hij juist toch de joviale jongen. Iedereen in een collegeklas heeft zo zijn of haar positie, dat gaat haast vanzelf.

banner kcUitvinden wie je bent

Ik geloofde er nooit zo in, dat mijn studie me veel zou vormen als persoon. Ik begon er aan als twintiger, en dacht dat ik wel gevormd was. Tuurlijk, je kunt altijd nog dingen leren en groeien, maar er stond dacht ik al best een stevige basis.

Alle zes jaren dat ik gestudeerd heb, hebben me dingen geleerd en me een pakket meegegeven voor nu. Ik dacht dat dat vooral buiten school gebeurde, in gesprekken met vrienden.  Juist op school heb ik kunnen zoeken naar mijn rol in verschillende groepen. Ik maakte me best druk over het vinden van vrienden, het geaccepteerd worden, en of het me wel zou lukken om echt mezelf te zijn. Op school kon ik allerlei dingen uitproberen. Op het hbo doe je meer groepswerk dan je lief is, en telkens zie je hoe je reageert op een nieuwe groep.

Ben je niet tevreden met hoe het gaat, dan probeer je weer iets anders.

Grijp deze tijd daar voor aan. Zorg dat je eens een andere rol probeert als je dat wilt. Wees eens de hipster als je jezelf normaal niet zo ziet. Zorg ook dat je minstens een tijdje actief een deel bent van de groep, en zet je jezelf er niet altijd buiten. Ben je niet tevreden met hoe het gaat, dan probeer je weer iets anders. Mijn beste maatje is veranderd in de vier jaar dat we bij elkaar op school zaten. Van de achtergrond naar de voorgrond.
Ik ben aardig hetzelfde gebleven, maar het duurde even voor ik doorhad dat de stille observeerder ook een prima soort mens is. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, en leert wie hij is als persoon, en dat is juist goed. Dus maak je niet teveel zorgen, en ontdek wie jij bent, en wat je kan.

Stiekem is je studietijd daar toch handiger voor dan ik dacht.

Eén gedachte over “Wie ben ik eigenlijk?”

  1. ah mooi om te lezen Bett! Inspirerende, gezellige stille observeerder ben je. 2 Woorden vergeten 😉 en wat mooi geanalyseerd, die zoektocht!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s