‘De satan liet me niet zomaar los’

Vanuit zijn christelijke opvoeding wist Niels van der Wingen (26) echt wel wie satan was: de tegenstander van God. Maar ondertussen had hij niet door hoe de satan invloed op zijn leven uitoefende. Pendelen, glaasje draaien, de toekomst voorspellen, luisteren naar bepaalde muziek – Niels zag het kwaad er niet van in. Totdat God zelf z’n ogen opende.

‘Ik was altijd al gefascineerd door dingen die ik niet wist of kende. Als ik bijvoorbeeld zag dat iemand door middel van straling een lepel kon krombuigen, dan probeerde ik dat ook. Hoorde ik dat iemand de toekomst kon voorspellen, dan vroeg ik me of ik dat ook kon. Ik ging me steeds meer bezighouden met het occulte: met dingen die verborgen zijn. Aan de ene deed ik dat door het aanroepen van geesten en aan de andere kant door me heel erg te verdiepen in satanische muziek. Daarin kon ik een stuk agressie kwijt.’

Doodskoppen

Niels werd echt wel gewaarschuwd door anderen, onder andere door zijn dominee. Maar het drong allemaal niet tot hem door. ‘Ik snapte niet waarom iedereen leeuwen en beren zag en hield vol dat er niks mis was met de muziek die ik draaide. Ik was heel naïef, nou ja, geestelijk blind eigenlijk. Ik kwam wel gewoon in de kerk. Ook omdat ik er een club vrienden had. Maar het zei me meestal niks. Ik zette me af tegen de kerkelijke cultuur, door bijvoorbeeld heel bewust in t-shirtjes met doodskoppen naar de kerk te gaan.’

Ondertussen deed Niels op z’n achttiende belijdenis, al zat hij toen wel te schipperen. ‘Ik kwam steeds meer in aanraking met christelijke dingen zoals de EO-Jongerendag en de Opwekkingsconferentie. Maar ook daar ging ik vooral uit nieuwsgierigheid naar toe. Wonderen en profetieën over de toekomst spraken me aan, maar geestelijk kwam ik zelf toch ergens niet verder.’

Kapot gemaakt

‘Ik zat echt op het dieptepunt van mijn leven. Ik geloofde nauwelijks meer in het bestaan van God.’

Niels besloot om naar De Wittenberg, een bijbelschool in Zeist, te gaan. ‘Ik zat echt op het dieptepunt van mijn leven. Ik geloofde nauwelijks meer in het bestaan van God. Het interesseerde me helemaal niks meer. Toch is het een bijzonder jaar van mijn leven geworden.’

‘Op een gegeven moment werd er een themaweek georganiseerd over occultisme. Er was een spreker uit Engeland uitgenodigd, die ervaring had met het uitdrijven van demonen. Dat klonk me ook ontzettend interessant in de oren. Ik rolde die week van de ene verbazing in de andere. Opeens zag ik dat demonen en de satan echt met je bezig kunnen zijn, bijvoorbeeld door invloed uit te oefenen via films en muziek. Dat hakte heel erg in. Aan het eind van de week, na een bijbelstudie, besloot ik en nog een paar jongens die in hetzelfde schuitje zaten, een hele zooi cd’s weg te gooien. We hebben ze letterlijk kapot gemaakt en erbij gebeden.’

banner kcSchrikken

De gevolgen van deze keuze bleven niet uit. Niels leerde God op een nieuwe manier kennen. ‘Daarvoor kende ik weinig mensen die echt een persoonlijke relatie met God hadden. Zelf liep ik voortdurend op het randje. En op het randje lopen, is eigenlijk al hetzelfde als erover. Daardoor kon ik ook gewoon geen persoonlijke relatie met God ontwikkelen.’

‘Maar na mijn keuze om echt met God door het leven te gaan, was de strijd niet voorbij. Integendeel! De satan liet me niet maar zo los. Ik heb een paar keer meegemaakt dat ik angstaanjagende dingen zag, schimmen bijvoorbeeld. Of andere geluiden en stemmen hoorde. Dat was voor mij ontzettend schrikken. Ik heb stijf verlamd in bed gelegen. Op een gegeven moment kon ik niet meer overeind komen. Toen heb ik een paar uur zo gelegen en ben ik psalmen gaan opzeggen. Psalm 23, dat weet ik nog wel. Geleidelijk aan werd het vervolgens beter.’

‘Dit soort ervaringen heb ik gelukkig niet meer, maar nog steeds kan angst me te pakken krijgen. Als ik bijvoorbeeld alleen thuis ben, vind ik het moeilijk om met het licht uit te gaan slapen. Het is bij mij zeker geen succes-story, zo van: je breekt met het occulte en het komt nooit meer terug. Ik heb me ook wel afgevraagd of ik misschien bepaalde dingen over het hoofd zag. Daarover heb ik ook met anderen gesproken. Ik merk wel dat als ik me volledig concentreer op God, al blijf je ook een grote zondaar, m’n angst minder wordt. Maar of ik er helemaal vanaf kom? Paulus raakte ook niet van zijn doorn in het vlees af. Hij heeft er keihard voor gebeden, maar ‘t ging niet weg. Hij kon God daarmee dienen, blijkbaar beter zelfs dan zonder.’

Thrillers

In het geloof is Niels voortdurend in gesprek met God. ‘Ik bid regelmatig of God me duidelijkheid en helderheid wil geven of ik naar dingen kijk of luister die verkeerd zijn. Het gebeurt dan echt nog wel eens dat ik naar de kast loop en weer een cd in de prullenbak knikker. Voor mij blijven bepaalde muziek en films trekken. Ik houd bijvoorbeeld van horror en thrillers. Die moet ik gewoon niet kijken. En als ik nu een dvd koop, lees ik eerst wat er achterop staat. Als ik ook maar iets herken van een andere wereld, dan kijk ik het niet. Ik weet gewoon dat ik daar heel veel last van krijg.’

Gelukkig weet ik zeker dat de macht van Jezus alle kwade machten ver overstijgt.

‘Het is mijn overtuiging dat hoe meer je je op God wilt richten, hoe meer de satan je probeert te pakken. Ik ben nu wel het eigendom van Christus en in zekere zin onaantastbaar. Maar de duivel doet ook z’n best om me bij God vandaan te houden. Gelukkig weet ik zeker dat de macht van Jezus alle kwade machten ver overstijgt.’

Zwakke plekken

In zijn werk als docent op een christelijke middelbare school, komt Niels ook in aanraking met de invloed van demonen. ‘Ik zie sommige tieners gewoon rechtstreeks in de handen van satan lopen, met name kerkelijke tieners. In de eerste plaats door onwetendheid, maar ook door een gebrek aan een persoonlijke relatie met God. De satan is het liefst actief onder christenen en pakt iedereen op z’n zwakke plekken. Dat de duivel een reële werkelijkheid kan zijn in je leven, is niet maar een mening of een opvatting. Ik weet uit eigen ervaring hoe vernietigend zijn werk is.’

Het is ook niet gek dat het thema ‘geestelijke strijd’ regelmatig aan de orde komt in de godsdienstlessen die Niels geeft. ‘Je kunt alleen tegen de satan strijden als je dichtbij Jezus leeft. Je moet Jezus als het ware aantrekken. Vergelijk het maar met een politieagent. Alleen als hij zijn uniform draagt, heeft hij een bepaalde autoriteit. Zo het is ook met christenen. Alleen als je de wapenrusting van God aantrekt, dan kun je de duivel weerstaan.’

Dit artikel is eerder verschenen in de PIT.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s