Wat hebben we gedaan?

Vandaag weer een alternatief (P)opwekkingslied. De schitterende ‘Earth Song’ van Michael Jackson. Een hoopvol klaaglied. Over een schepping die perfect was, de mens die er een puinhoop van maakt en de hoop op herstel. Dat klinkt  trouwens vrij gereformeerd. 😉

God zag dat het goed was…

De mens. De aarde. De kosmos. Het was perfect gemaakt. God zag dat het goed was. En daar start ‘Earth Song’ mee. Maar is de aarde nog steeds zo goed? Nee, de schepping  is gebarsten, aangetast en vervallen. Het heeft zijn glans verloren. De wereld is verschrikkelijk kapot.

We denderen als een stel op hol geslagen bizons richting het ravijn.

Kijk naar de eindeloze vluchtelingenstromen en de verschrikkelijke haat die dit oproept. De vele oorlogen. Klimaatveranderingen. Honger. Besmettelijke ziekten. Terrorisme. En misschien in ons eigen leven een leegte, pijn, angst, verdriet en eenzaamheid. De lijst met tragedies is eindeloos. Als ik het allemaal rustig op mij in laat werken, krijg ik het gevoel dat we als mensheid de weg kwijt zijn. We denderen als een stel op hol geslagen bizons richting het ravijn. De goddelijke symfonie van een schepping die eens zo goed was, lijkt verder weg dan ooit.

Wat hebben we gedaan?

Dat is exact waar ‘Earth Song’ over gaat. Geen makkelijke aanklacht en schoppen tegen een God die niet bestaat of ingrijpt. Nee, Michael Jackson laat ons kijken naar onszelf. Dit klaaglied is één grote aanklacht tegen de mensheid. We hebben er met elkaar een verschrikkelijke puinhoop van gemaakt.

What have we done to the world
Look what we’ve done

– Michael Jackson, Earth Song –

Alle hoop lijkt verloren. ‘Aaaaaahhhh, Oooooohhh’, Michael Jackson schreeuwt het hartverscheurend uit. Het is de hartenkreet van de mensheid. We vallen op hun knieën. Het zand lijkt tussen onze vingers door te glijden. We zijn de controle kwijt. Wie kan ons redden? Komt er ooit herstel? Is alle hoop verloren?

banner kcIs dan alle hoop verloren?

Nee, niet alle hoop is verloren. Vanaf 03:45 verandert alles. De muziek zwelt aan. Het gaat waaien. Een storm gaat over de wereld. Wind is in de Bijbel het beeld van Gods Geest. Het staat symbool voor vernieuwing en verandering. De schepping krijgt zijn glans weer terug. De symfonie wordt hersteld. De dode man opent zijn ogen, staat op en loopt weg. De slagtand van de dode olifant groeit weer aan en het prachtige dier komt tot leven. Mensen drijven tanks terug de straten uit. Omgepakte bomen komen weer overeind. Alsof iemand het rewind-knopje indrukt. Eens zal die dag komen.

De droom van Michael Jackson, Jesaja, Micha en God

Al noemt Michael Jackson God niet in dit klaaglied, toch geloof ik dat de tekst een gesprek met God is. En deze God geeft mij hoop. Want ik geloof dat Hij onder meer spreekt door de Bijbel. Bijvoorbeeld via profeten als Jesaja en Micha. Mensen die namens God midden in hun eigen cultuur staan en zeggen ‘dit klopt niet. Dit moet anders.’ En niet zoals vele politici hierin blijven hangen. Nee, ze hebben een droom. God geeft hen visie waarmee ze een vergezicht kunnen schilderen. Dat geeft mij hoop.

‘Er komt een dag dat volken hun zwaarden en speren laten omsmelten in het vuur, ze zullen er gereedschap van maken. Volken strijden niet meer tegen elkaar en ze zullen zelfs niet meer weten wat oorlog is. Dit gebeurt wanneer God ons zal leren wat we moeten doen. Dit gebeurt als we leven zoals God het wil.

– Eigen samenvoeging van Micha 4 vers 3 en Jesaja 2 vers 4 –

De nieuwe wereld waar God het over heeft

Want vrede komt lezen we, als we leven zoals God het wil. Dan ontstaan er plaatsen waar onvoorwaardelijke liefde en vergeving wordt ervaren. Plaatsen waar nieuwe kansen gegeven worden en waar vrede gesloten wordt.

Dit is een gerucht uit een andere wereld. De nieuwe wereld waar Michael Jackson, Jesaja, Micha en Jezus het over heeft.

En uiteindelijk draait het om deze ene vraag: ‘What about us?’

Nu zitten we nog in een tussenfase. Chaos. Een borrelende cocktail van emoties. Hoop, verlangen, blijdschap, vrijheid ten opzichte van pijn, verdriet, strijd en eenzaamheid. Maar steeds is daar de keuze. Kies je voor bloemen of stenen? Haat of liefde? Oordeel of nieuwe kansen? Vrede of oorlog? Hoop of wanhoop? Droom of illusie? Haat of vergeving? Maar God maakt vanuit de chaos iets prachtigs. We mogen midden in die bagger van deze wereld staan en verlangen naar vernieuwing en verandering. Het is mogelijk. God nodigt ons uit.

En uiteindelijk draait het om deze ene vraag: ‘What about us?’, zingt Michael Jackson.

Het is de vraag van God aan jou en mij.

Wil je je laten raken door Gods Geest die je vernieuwt?

Mag God door jou heen Zijn nieuwe wereld bouwen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s