Afgestudeerd en werkloos. Wat nu?

Een van mijn grootste ergernissen in het leven, is de stroom aan goedbedoelde vragen die je krijgt als twintiger. ‘En, wanneer begin ga jij eens aan de man?’ ‘Hoe gaat het met je studie, je bent bijna klaar toch?’ ‘Waar ga je wonen als je afgestudeerd bent?’. Het is maar een kleine greep uit het arsenaal aan vragen waar ik vrijwel nooit een antwoord op heb, althans, niet één waar zowel ik als de ander tevreden mee is. Het is niet zo dat ik volledig zonder doel door het leven ga, het is alleen, de mate van invloed die je op deze dingen hebt heeft een plafond. Inmiddels ben ik aan de man, wat een vat nieuwe vragen open heeft getrokken, en ben ik afgestudeerd. Dat laatste is waar ik het eens uitgebreid over wil hebben.

‘En, heb je al werk gevonden?’

De nieuwste allerliefst bedoelde vraag is er één met een vrij laag plafond. Het is een wonder dat ik binnen vijf jaar mijn hbo-diploma heb, en waar iets eindigt, is ruimte voor iets nieuws. Afstuderen betekent een lege agenda, een nieuwe positie in de samenleving, en er moet een nieuwe bron van inkomsten gevonden worden. Ik ben dus op zoek naar een baan.

En toch blijf je op zoek, want er zit niks anders op.

Ik hoor het veel onder de afgestudeerden, ongeacht de studierichting, er is weinig werk en er zijn veel mensen op zoek. Het is vaak niet makkelijk om een baan te vinden die bij je idee van het werkende leven past, laat staan voor een gesprek uitgenodigd te worden. En toch blijf je op zoek, want er zit niks anders op. Afgestudeerd zijn is een periode die veel vrijheid biedt, maar die ook kan benauwen. Je kunt op je hoofd gaan staan, solliciteren is een proces dat meer bestaat uit afwachten dat uit actie ondernemen. En de vraag of het al gelukt is kan ontzettend ontmoedigen, en je weer even flink op de feiten wijzen.

Het geloof en de hoop

Lief als ze zijn, zullen er van je vrienden en familie ook veel bemoedigingen komen. Ik heb vaak het advies gekregen om er voor te bidden. Zoals het een goede christen betaamt, heb ik dat natuurlijk ook gedaan. Niet alleen dat, ik heb de Bijbel erop nageslagen wat God zegt over vertrouwen op hem.

God vraagt ons op hem te vertrouwen, hij geeft zelfs de vogels elke dag te eten. Ik sprak hierover met een vriend die ook even werkloos is en zijn advies is om het per dag te bekijken. Het leven als christen is vertrouwen dat God goed is, en dat hij je niet los laat. Er is voor mij nog geen dag geweest dat ik geen eten had. En Hij belooft mijn vertrouwen te belonen met rust en zekerheid (Jesaja 26:3).

banner kcMattheüs 11:28-30 is een bemoediging voor hen die het echt niet meer zien zitten. God vraagt ons hem onze zorgen te geven, Hij geeft je een nieuwe set zorgen. Ik kan me teveel zorgen maken over iets dat niet in mijn handen is al zou ik het willen. Ik heb niet overal controle over, God heeft dat wel. Vraag God wat jij kan doen, wat je kan ondernemen, zodat Hij kan doen wat jij zelf niet kunt.

Daarnaast vind ik Maleachi 3 vers 10 een mooie schets van Gods zegen en voorzienigheid. Hij vraagt daar aan het volk om Hem te testen, door te doen wat Hij vraagt. ‘Beproef Mij toch hierin, zegt de HEERE van de legermachten, of Ik niet de vensters van de hemel voor u zal openen, en zegen over u zal uitgieten, zodat er geen schuren genoeg zullen zijn.’ Wanneer wij ons deel doen, onze tienden geven, ons vertrouwen uitspreken, geeft God soms meer dan waar we om vragen.

Netflix and chill

Het geloof en de hoop zijn samen een setje mooie beloften. Die beloften vormen een goede basis, ook al zijn ze soms nog lastig te rijmen met de praktijk. Ik vind mooie beloften en lieve woorden soms zo lastig als ik er weinig van terug zie, maar ik weet dat ik daarin een keuze heb. Zorg er voor dat je erop vertrouwt dat het hoe dan ook een keer goed komt, en dat God je gebeden hoort. Het is daardoor makkelijker om niet in een kramp te blijven en vanuit paniek een sollicitatiebrief te schrijven.

De beloften en je gebed zijn als je bungeejumpkoord.

De beloften en je gebed zijn als je bungeejumpkoord. Telkens als mij wordt gevraagd of ik al werk heb, of ik raak door iets anders in paniek, is het alsof de grond weg valt. Het bungeekoord houdt me vast aan de lieve nuchterheid, en geven me rust.

In de tussentijd zoek je rustig naar werk, blijf je alert, en zorg je ervoor dat je geniet van de vrije tijd. Zorg ervoor dat deze tijd niet opgaat aan stress en paniek, maar doe waar je zin in hebt. Paniek en slechte dagen horen erbij, maar er is meer. Netflix tot je er bij neervalt, geef oma’s aandacht, sport je hoofd leeg, verdwaal in de AH XL, en praat met je vrienden. Ook dat zijn dingen die je rust kunnen geven en je kunnen afleiden.

De vraag ‘en, heb je al werk gevonden?’ wordt er door al deze dingen waarschijnlijk niet makkelijker op, maar zorg dat je een bungeekoord hebt gespannen, en dat je een toffe serie klaar hebt staan als je thuis komt. Je bent zeker niet de enige die deze overlevingsstrategie ter harte neemt.

 

Dit artikel is geschreven door onze Scholierenweekend-vrijwilliger Bettina van Brummelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s