Niets maakt je zo kwetsbaar als liefhebben

In de voorbereiding van onze ‘Leve de Liefde’ conferentie voor stelletjes met toekomstplannen praatten we met Cocky Drost. Zij verzorgt de seminars op de conferentie en noemt een aantal punten die ze tegenkomt in haar praktijk als relatiecoach.

Testosteron

Testosteron zorgt ervoor dat je als man je vrouw nog meer wilt beschermen en tot bloei wil brengen

Hoe liefde biologisch gezien in elkaar zit is interessant: wanneer een man ziet dat hij zijn vrouw gelukkig maakt wanneer hij zegt dat hij haar mooi vindt, aandacht geeft of nieuwe schoenen voor haar koopt, dan maakt hij meer testosteron aan. Testosteron zorgt ervoor dat je als man je vrouw nog meer wilt beschermen en tot bloei wil brengen, of zoals Efeze 5 het zegt: haar heiligt. Bij een vrouw zorgt de liefde van de man ervoor dat ze het zogenaamde zorghormoon aanmaakt. Dan voelt ze zich prettig. Dan zal je als vrouw meer zorgzaam naar je man en kinderen zijn en meer affectie tonen. Het is dus een wisselwerking.

Communicatie

In mijn praktijk merk ik dat communicatie vaak een issue is bij relatie-problemen. Zo kan een man die wordt gecorrigeerd door zijn vrouw enorm fel reageren omdat hij in z’n jeugd thuis niks goed kon doen. Daardoor reageert hij enorm emotioneel. Dat is een ‘pijnplek’: Iedereen is opgevoed door mensen die niet perfect zijn. Dat laat altijd bepaalde sporen na. Het is belangrijk daar rekening mee te houden.

Blijf daarom ook tijd voor elkaar nemen, zodat je niet langs elkaar heen gaat leven. Ik heb dat zelf ook gehad met mijn man. Omdat ik druk ben als moeder en hij veel bezig is met z’n werk hebben we tegen elkaar moeten zeggen: ‘We willen echt leuke dingen met elkaar blijven doen en tijd voor elkaar vrij maken.’ Het gesprek zette onze relatie weer op ‘scherp’.

Seksuele relatie

banner ldlJe seksuele relatie is een afdruk van hoe je relatie is. Vaak wordt een slecht seksleven gewijd aan een slechte emotionele band met elkaar. Maar andersom is het net zo goed waar: een slechte seksuele relatie kan voor een slechte emotionele band zorgen. Vaak denken mensen als ze gaan trouwen ook wel dat het met hun seksleven wel goed komt. Dat is niet zo. Het is trouwens ook helemaal niet zo dat in de regel mannen altijd meer seks willen dan vrouwen. Want vrouwen willen juist heel veel liefde en intimiteit vinden. Overigens hoorde ik laatst een vrouw zeggen dat ze haar man som ‘zijn gang maar laat gaan, omdat hij anders vreemd zou gaan.’ Zo’n opmerking is een mes in de rug van een man. Want een man wil juist heel graag zien dat hij zijn vrouw ook seksueel gelukkig maakt. Veel clichés over seks kloppen dus niet.”

Kwetsbaarheid

Liefhebben is jouw hart in de handen van de ander leggen.

“Het is echt belangrijk om je van te voren al te realiseren dat er in iedere relatie een moment komt dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. En dat je daar met elkaar over kunt praten en elkaars hart kunt delen. Daar moet je vaak in groeien en dat vraagt echt om kwetsbaarheid. Liefhebben is jouw hart in de handen van de ander leggen. Freud zei het al: ‘Niets maakt je zo kwetsbaar als liefhebben.’

 

Geschreven door: Cocky Drost. Cocky is relatiecoach, verzorgt de seminars op onze ‘Leve de Liefde’-conferentie en is auteur van het boek ‘Lang leve de liefde’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s