Vreemdgaan – zit het in onze natuur?

Het is je vast niet ontgaan: die SGP-meneer die zich hard maakt voor monogamie. ‘Moraliserend,’ zeggen sommigen. ‘Achterhaald’, vinden anderen, ‘het zit nou eenmaal niet in onze genen om monogaam te zijn.’

Maar is dat eigenlijk wel zo? Hebben mensen echt zoveel moeite met trouw? Is het iets wat alleen christenen tegenwoordig nog nastreven?

Ik kom in mijn praktijk regelmatig stellen tegen, die te maken hebben gehad met vreemdgaan. Bijna altijd laat dat een groot litteken achter. Degene die bedrogen is voelt pijn en wantrouwen en degene die de scheve schaats gereden heeft kampt met een eindeloos schuldgevoel.

Dat het vaak voorkomt dat mensen vreemdgaan, is niet verwonderlijk. Geen mens is ongevoelig voor aandacht en spanning.

Dat het vaak voorkomt dat mensen vreemdgaan, is niet verwonderlijk. Geen mens is ongevoelig voor aandacht en spanning. Helemaal als je niet zo lekker in je vel of in je relatie zit, is het natuurlijk heerlijk dat er een interessant iemand voorbijkomt die jou het gevoel geeft dat je heel bijzonder en aantrekkelijk bent. Je moet wel een ijzeren hark zijn om daar ongevoelig voor te zijn.Dat vreemdgaan vaak voorkomt is niet verwonderlijk.

Symptoom

Ik vind het opmerkelijk, dat stellen die een vreemdgaan-issue hebben, achteraf bijna allemaal op een bepaalde manier wel begrijpen waarom het gebeurde. Vaak zat er sleur in de relatie, was de liefde te broos of voelde de één zich te erg geclaimd door de ander. Vreemdgaan is vaak een symptoom van iets wat niet goed zit in de relatie. Het is alleen zo ontzettend zuur, dat stellen daar dan net een beetje te laat achter komen.

banner ldlKeuze

Verliefd worden op een ander of vreemdgaan overkomt je, zeggen veel mensen. Op een bepaalde manier is dat ook zo. Je wordt niet op een dag wakker en denkt: Yes, vandaag ga ik lekker even vreemd en mijn relatie naar de gallemiezen helpen!

Iemand zei een keer: je kunt niet voorkomen dat er een vogel op je hoofd gaat zitten, maar wel dat-ie er een nestje bouwt.

In elke relatie heb je namelijk een keuze. En niet op één moment, maar op heel veel momenten. Al vanaf het begin kun je er bewust voor kiezen te blijven investeren in elkaar, ook als je kinderen krijgt. En als je merkt dat er een sleur ontstaat, kun je ervoor kiezen om daar iets aan te gaan doen.Ook als je gevoelens krijgt voor een ander, heb je een keuze.

Maar ook als je gevoelens krijgt voor een ander, heb je een keuze. Je kunt het jouw eigen, speciale geheim laten zijn. Grote kans dat de vogel dan wél een nestje gaat bouwen. Of je deelt het – hoe moeilijk ook! – met je geliefde. Dat vraagt natuurlijk wel een veilige en gelijkwaardige relatie. En die bouw je op door in elkaar te investeren. En zo is de cirkel weer rond…!

Wijsheden

God heeft ons geen trouw geschonken om ons te beperken in onze vrijheid, maar juist om relaties te creëren waarin je echt helemaal vrij kunt zijn.

Als christen word je natuurlijk snel in het hoekje “moraliserend” of “achterhaald” gezet als je een statement maakt vóór monogamie. Terwijl het volgens mij weer een typisch voorbeeld is van hoe vol wijsheden de Bijbel zit. God heeft ons geen trouw geschonken om ons te beperken in onze vrijheid, maar juist om relaties te creëren waarin je echt helemaal vrij kunt zijn. Zo jezelf, zo gekoesterd en zo veilig, dat je er met al je minder leuke kanten in mag staan. God wist natuurlijk allang wat goed voor ons was. Maar helaas komen wij, mensen, daar vaak pas achter als we het proefondervindelijk hebben ervaren…

Natuur

Liefhebben maakt je kwetsbaar. Je legt je hart in de handen van een ander en hoopt en vertrouwt dat hij of zij er heel voorzichtig en respectvol mee omgaat. Juist dat vertrouwen, waarbij je je hart aan een ander geeft, kan je band heel sterk maken. Het maakt de liefde tussen jullie uniek, sterk en onvoorwaardelijk. Het geeft je de ruimte om jezelf te mogen zijn, fouten te mogen maken, om in een sleur te belanden – maar ook de passie om samen uit die sleur te willen komen.

Een relatie vraagt investering. Soms misschien zelfs een offer.
Ik ben nog nooit een stel tegengekomen dat na vreemdgaan zei: niks aan de hand hoor, we gaan gewoon vrolijk verder. Ben jij of ken jij wel zo’n stel, laat het me weten. Maar ik geloof er inmiddels geen barst meer van dat vreemdgaan niets met een relatie doet. Trouw zit misschien niet van nature in de mens, bedrogen worden al helemaal niet.

 

Geschreven door: Cocky Drost. Cocky is relatiecoach, verzorgt de seminars op onze ‘Leve de Liefde’-conferentie en is auteur van het boek ‘Lang leve de liefde’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s