Hoe moet je de zondag vieren?

Je komt hem elke week weer tegen: de zondag. Met vaste regelmaat eist hij plek op in je agenda. Misschien is dat wel de reden dat God überhaupt een dag heeft aangewezen als Zijn dag. Want of je er nu zin in hebt of niet, of je nu dicht bij God leeft of verderaf: het wordt altijd vanzelf weer zondag. De dag die door God apart is gezet. En dat belooft wat!

Gods voorbeeld

Als we de zondag van grote betekenis willen laten zijn voor ons leven, kunnen we het beste maar gewoon Gods voorbeeld navolgen:

Op de zevende dag bracht God het werk dat Hij verricht had tot voltooiing. Hij rustte op de zevende dag van al Zijn werk dat Hij verricht had. God zegende de zevende dag en maakte hem heilig, want op die dag rustte God van al het werk dat Hij scheppend tot stand had gebracht.(Gen 2:2 en 3 Willibrord vertaling).

God doet dus vier dingen op de sabbat: hij brengt de schepping tot voltooiing, hij zegent die dag, hij heiligt die dag en Hij rust.

Voltooien

Weet je nog hoe je je voelde toen je eindelijk dat ene verslag had ingeleverd? Of toen je na lang uitstel toch maar die fietsband hebt geplakt? Iets afmaken geeft een goed gevoel. Je stress en ontevredenheid nemen direct af en daarvoor in de plaats krijg je een mengeling van opluchting, trots en voldaanheid. Heerlijk!

De zondag maakt dat je in balans komt, omdat je dan de tijd hebt voor activiteiten die wél goed voor je zijn

Datzelfde gevoel is ook de belofte van de zondag, want het is een dag van heil, van heelheid. Je week is compleet met de zondag. De zondag maakt dat je in balans komt, omdat je dan de tijd hebt voor activiteiten die wel goed voor je zijn, maar waar je zo moeilijk aan toe komt: zegenen, rusten en je geheiligd weten. Als je daar geen tijd voor neemt dan merk je een leegte van binnen: je mist iets, je bent niet compleet. Zoals de zondag de week compleet maakt, zo maken deze drie activiteiten je leven compleet.

1. Zegen ontvangen en tot zegen zijn

De mens is gemaakt tot liefde, om liefde te ontvangen en liefde te geven. Door de weeks komen we daar minder gauw aan toe: we moeten werken en presteren. Zo slijt er al snel een patroon in dat we op onszelf gericht zijn. Gelukkig is er de zondag waarop we dat patroon kunnen doorbreken. De zondag is bij uitstek een dag om anderen te zegenen, om tot zegen te zijn voor je omgeving. Je hebt er immers alle tijd voor, omdat je niet hoeft te werken!

Op zondag kunnen we altijd weer een nieuwe start maken om het leven te leiden zoals Jezus dat bedoeld heeft: om de ander hoger te achten dan onszelf. Te leren dat het beter is te geven dan te ontvangen. Te ontdekken hoe bevrijdend het is om de wensen van de ander centraal te stellen. Dat klinkt misschien groots, maar kan gewoon in je studentenhuis vorm krijgen. Door open te staan voor een gesprek. Door de helpende hand te bieden. Door een grap te vertellen. Door je huisgenoot (positieve) aandacht te geven. Door… bedenk maar eens wat jij zou kunnen doen. Laat je inspireren!

2. Zelfheiliging vs. geheiligd worden

Herken je de drive, ook op zondag, dat er nog iets is wat je moet doen? Misschien komt dat bij jou ook doordat je denkt dat je niet goed genoeg bent en niet goed genoeg doet. Het kan altijd beter. Het kan altijd meer. Dat besef van tekort schieten is niet fijn en om dat op te heffen gaan we hard ons best doen. Door bijvoorbeeld zo goed mogelijk de zondag te houden. Of door zo hoog mogelijke cijfers te willen halen. Of door ons helemaal leeg te werken. In het eerste geval doe je niets op zondag, in het tweede geval zit je hard te leren op zondag en in het derde geval heb je de zondag nodig om bij te slapen. Ongeacht de verschillen zijn het echter alledrie manieren om onszelf te heiligen en ons zo een goed gevoel over onszelf te geven.

Hé wat een leuk idee!

God heeft een beter plan. Door naar Zijn huis te gaan horen we dat we gereinigd zijn en geheiligd zijn. Niet door onze eigen prestaties, maar door Jezus’ werk. Er hoeft niet nog iets te gebeuren. We hoeven er niets meer aan toe te voegen. Door Christus ben je oké, ja meer zelfs: door Christus ben je geliefd en gerechtvaardigd! Zo stilt Hij ons gevoel van tekortschieten en laat Hij ons weten dat ons leven goed is. Dat geeft vreugde en daarom heet de kerkdienst ook wel viering.

3. Rusten vs. niets doen

Ten tijde van koning Salomo woonde heel Israel gerust, ieder onder zijn eigen wijnrank en vijgenboom (1 kon 4:25). Op deze idyllische situatie komen de profeten vaak terug als ze het hebben over Gods plan voor Israel. Je kunt je voorstellen dat Adam ook heerlijk heeft gerust op die eerste sabbat, terwijl hij rondliep in het paradijs tussen prachtige natuur, mooie dieren en heerlijke vruchten. Rusten heeft dus enerzijds met genieten te maken.

Rusten heeft met genieten te maken.

Anderzijds merkt de schrijver van de Hebreeënbrief op dat het gaat om tot rust komen van je eigen werken. Rusten is dus niet nietsdoen en jezelf vervelen, maar rusten betekent dankbaar genieten van wat je hebt gedaan. Mooi he, dat God daar ruimte voor maakt! Tel je zegeningen, bidt voor je zorgen en ervaar Gods vrede die dan over je komt.

Jezus en de sabbat

Je kunt nu ook wel begrijpen dat Jezus niet-begrijpend reageerde toen de Farizeeën Hem ondervroegen over de regels omtrent de sabbat. Jezus zei daarop: “de sabbat is er voor de mens, niet de mens voor de sabbat.” Misschien hebben mensen wel richtlijnen nodig om de sabbat zijn speciale karakter te laten behouden, maar het draait daar zeker niet om! Jezus maakte de Farizeeën en ons weer duidelijk dat de zondag er voor ons welzijn is. De zondag is niet nog een extra norm waar we aan moeten voldoen. Juist op deze dag dringt het diep tot ons door: we hoeven niets te doen om door God geliefd te worden. Dat geeft ruimte en energie om tot zegen te zijn voor onze omgeving. En om daar dan weer heerlijk van te genieten!

 

Dit artikel is eerder verschenen in de PIT

3 gedachten over “Hoe moet je de zondag vieren?”

 1. Hoi, twee zaken: Wat betreft de schepping dan staat er in mijn Bijbel dat de zesde dag alles is voltooid en dat op de zevende dag werd gerust door God, later …de Sabbath genoemd. De joden vieren deze sinds de invoeren van vrijdag avond tot zaterdag avond precies waar Jezus en de Farizieen hadden over hadden…..de Sabbath. Bijzonder vind ik ook dat zelfs Jezus ruste in het graf op die Sabbath “de zaterdag dus” en pas weer in actie kwam bij de opstanding op zondag. Wat maakt dat jullie hier de Zondag als Heilig bestempelen, ja zelfs Sabbath noemen? Graag zou ik hier reactie op krijgen met de uitleg, waar in de bijbel de Zondag (1e dag) als Heilig zou moeten worden gehouden?

  Groetjes, Peter Dees

  Like

 2. Need to find effective online marketing that actually gets good results? Sorry to bug you on your contact form but actually that was kinda the point. We can send your advertising copy to websites via their contact forms just like you’re receiving this note right now. You can target by keyword or just start bulk blasts to sites in the country of your choice. So let’s say you want to push through an ad to all the real estate agents in the United States, we’ll scrape websites for just those and post your ad text to them. As long as you’re promoting a product or service that’s relevant to that niche then you’ll be blessed with an amazing response!

  Type up a quick note to mark3545tho@gmail.com for the full details

  Like

 3. Are you seeking powerful advertising that delivers real results? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your promotional text to websites via their contact forms just like you’re getting this ad right now. You can specify targets by keyword or just execute mass blasts to sites in the location of your choice. So let’s say you want to blast an ad to all the mortgage brokers in the United States, we’ll scrape websites for only those and post your advertisement to them. As long as you’re promoting some kind of offer that’s relevant to that type of business then you’ll get an amazing response!

  Send a reply to paul5268jac@gmail.com for details on how this works

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s