Opgewekt geloven

Het Koninkrijk van God bestaat uit vrede, vreugde en gerechtigheid door de Heilige Geest. Maar even over die vreugde dus: hoe werkt dat dan? Sommigen zeggen dat het is omdat God je een fijn leven geeft. Is echter lastig te rijmen met de biografie van geloofshelden als Corrie ten Boom, Paulus van Tarsus en Moeder Teresa. Hieronder drie redenen hoe en waarom de drie-eenheid je leven vult met blijdschap.

God heeft genoeg aan zichzelf

Omdat God bestaat uit Vader, Zoon en Geest is Hij nooit alleen of eenzaam. Hij heeft genoeg aan zichzelf. Het was niet noodzakelijk voor Zijn welzijn om ons te creëren. Wij hadden er dus ook niet kunnen zijn. Dat wij er echter wél zijn, betekent dat dat niet zomaar is. Wij zijn gewild door God. Hij gunt ons het plezier er te zijn.

God gunt ons het plezier er te zijn.

De theoloog Van Ruler noemt dit het binnenpretje van de christen: je bent gewild door God. Waarom? Waarom is de mens op dag 6 geschapen? Om mee te doen met God op dag 7: samen te genieten van Zijn werk. God heeft je gemaakt om te genieten van Zijn scheppingswerk en Zijn verlossingswerk.

God is een onderlinge gemeenschap van liefde

De onderlinge band tussen Vader, Zoon en heilige Geest is: liefde. Vandaar dat Johannes ook gewoon kan schrijven: God is liefde. En voor ons is dat een bron van grote vreugde. Ten eerste omdat liefde alle angst verdrijft. Er is geen veroordeling voor hen die in Christus Jezus zijn. We mogen vrijmoedig naderen tot God, we hoeven niet bang te zijn voor Hem. Integendeel zelfs: Jezus roept de gemeente in Efeze op weer opnieuw verliefd op Hem te worden.

‘Heb lief en doe wat je wilt’: een vrolijke manier om in het leven te staan

Dat God een gemeenschap van liefde is geeft ons echter ook grote vreugde omdat liefde dus de kern is van de omgang met Hem. ‘Heb lief en doe wat je wilt’ zei Augustinus. Vanuit liefde kun je enkel goed doen: een vrolijker manier van in het leven staan bestaat niet.

De bron van Gods vreugde is de Here Jezus

‘Dit is mijn Zoon. In Hem vind Ik vreugde’ – deze uitspraak van de Vader komt maar liefst zeven maal voor in het Nieuwe Testament. Daarmee maakt de Geest, onder wiens inspiratie dat is opgeschreven, ons duidelijk dat de grootst mogelijke blijdschap te vinden is in Jezus. Vandaar dat ook over de Heilige Geest wordt gezegd dat die altijd weer op Jezus zal wijzen.

Waarom is dat? Waarom geeft Jezus nog meer blijdschap dan een kus of zonneschijn of nieuw leven of een mooie verrassing?

Misschien wel omdat Jezus dat allemaal ook is voor je.

Een kus. Zonneschijn. Nieuw leven. Een mooie verrassing.

 

Word jij blij van het geloof?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s