Je ambities waarmaken

Als je in de jaren tachtig en negentig naar iemands ambitie vroeg, dan was in 90% van de gevallen ‘carrière maken’ het antwoord. Tegenwoordig zijn we zeker niet minder ambitieus, maar onze doelen zijn wel veranderd. Nu willen we vooral onze bucketlist afstrepen: een lijst met must-have ervaringen opdoen.
Jezus bekeert ons van beide soorten ambities.

Het is niet zo dat onze ambities sowieso slecht zijn. Als ze echter op onszelf zijn gericht, dan maken we daar brokken mee. Op een dag kwamen Jakobus en Johannes bijvoorbeeld bij Jezus en ze vroegen Hem: ‘Wanneer U heerst in uw glorie, laat één van ons dan rechts van U zitten en de ander links.’ (Mar. 10:37). Zij wilden op de troon zitten en van betekenis zijn. Met dit verzoek maakten ze de andere leerlingen echter ontzettend boos en verbraken ze de eenheid in de groep.

Jezus grijpt dan in en helpt Jakobus, Johannes en ons op weg om op de goede manier met onze ambities om te gaan. Hij zegt: ‘Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen, en wie van jullie de eerste wil zijn, zal ieders dienaar moeten zijn, want ook de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen’ (Mar. 10:43-45). Wat betekent dit?

Waar zoek je je eigenwaarde en zelfbeeld?

Jezus weet dat onze ambities heel vaak dienen ter verbetering van ons zelfbeeld. Ons gevoel van eigenwaarde hangt vaak samen met wat we presteren en met wat we voor elkaar hebben gekregen.

Onze afgevinkte bucketlist is dan iets waar we ons aan vastklampen – maar dat maakt ons leven krampachtig en geforceerd.

Eén van de redenen waarom trouwen, promotie maken, ervaringen opdoen en dingen kopen zo fijn zijn, is dat ze ons zelfbeeld omhoog krikken. In sommige gevallen laten we ze zelfs onze identiteit definiëren. Onze iphone, vriendin, kledingstijl of afgevinkte bucketlist is dan iets waar we ons aan vastklampen – maar dat maakt ons leven krampachtig en geforceerd.

Jezus haalt de kramp uit onze ambities door ons te herinneren aan wat Hij heeft gedaan voor ons: zijn leven gegeven als losgeld. Hij hield al van ons toen wij nog zondaars waren – we hoeven Zijn waardering en goedkeuring dus niet meer te verdienen. Als dat het fundament van ons zelfbeeld is, halen we de kramp van onze ambities af en zijn we vrij om te excelleren.

Koester je ambities

Jezus had ook ambities. Hij wilde de wereld redden. Hij wilde zijn leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op wat komen zou. Hij had de Zijnen lief tot het uiterste. (Joh. 13:1). Wij hoeven geen messiascomplex te hebben; Hij heeft het al volbracht. We zijn echter wel mede-arbeiders van God en bouwen mee aan Zijn Koninkrijk dat zal komen.

Gooi je ambities dus niet overboord! Ambities kunnen enorm veel energie losmaken in ons leven, vooral als we ze laten samenvallen met onze roeping. Jezus heeft als 2e Adam in ons het beeld van de 1e Adam weer herstelt. We zijn herschapen naar Gods beeld en gelijkenis en ook Gods roeping uit Genesis 1 ligt weer over ons leven: heerschappij voeren over de aarde.

De Heilige Geest woont in je hart en vormt daar, in die kern van je persoonlijkheid, ook je diep gekoesterde dromen en ambities. Waarschijnlijk hangen die dus ergens samen met het plan van God voor jou leven. De persoonlijke roeping die Hij voor jou heeft. Als we dat voor onszelf duidelijker kunnen maken, helpt dat ons onze levenskracht goed te richten. Dat geeft ons geluk.

Hé wat een leuk idee!

Dienen is the way up

Wat heel bizar aan deze geschiedenis is, is dat Jezus dit egoïstische verzoek van Johannes en Jakobus niet veroordeeld. Hij begrijpt dat we van betekenis willen zijn. Vervolgens keurt Hij dat niet af, maar helpt Hij Johannes, Jakobus en ons verder – en dat is dus dienend leiderschap. Niet veroordelen, maar begrijpen. Niet iemand aan zijn lot overlaten, maar helpen. Niet je laten bewonderen en toejuichen, maar knielen en de voeten wassen.

Wil je invloed hebben en van betekenis zijn, wees dan ieders dienaar.

Door Jezus is de schepping ontstaan (Joh. 1:3). Hij weet dus als geen ander de principes achter de creatie. Hier openbaart Hij er ééntje: wil je invloed hebben en van betekenis zijn, wees dan ieders dienaar.

Overigens heeft dienen niks met onderdanigheid te maken. We zijn in Christus koningen en priesters (Op. 1:6); met opgeheven hoofd steken we dus onze koninklijke handen uit de mouwen en helpen we de ander.

 

 

Verandert er nu iets aan je bucketlist?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s