7 tips om je vriendschappen te verbeteren

‘Toen ik verkering kreeg met Laura, kwam het er niet zo van om ook nog dingen te doen met Peter. Achteraf vind ik dat wel jammer. Daarvóór hadden we altijd veel lol samen, en we konden overal over praten. Maar door de verkering met Laura bloedde dat langzaam dood. Nu zien Peter en ik elkaar nauwelijks meer. En m’n verkering met Laura is vorige week óók nog uitgegaan…’

Zo gaat het soms. Een goede vriend krijgt een relatie en investeert daar zóveel in dat er gewoon geen tijd overblijft voor jou en andere vrienden. Want ja, verkering is natuurlijk veel belangrijker dan een vriend of vriendin. Een huwelijk is tenslotte ‘voor het leven’ en een vriendschap vaak ‘slechts voor even’. Toch is het nog maar de vraag of vriendschappen inderdaad minder belangrijk zijn. Desnoods kan iemand best gelukkig zijn zonder te trouwen. Maar zonder één of meer (goede) vrienden kan niemand.

Friendship Course

Natuurlijk niks ten nadele van verkering, huwelijk en seksualiteit. Die zaken zijn erg mooi en belangrijk. Goed dat er boeken voor tieners en jongeren over verschijnen. Terecht ook dat de HGJB een ‘Leve de liefde’-conferentie organiseert voor stellen die gaan trouwen. Maar waarom maken we ons veel minder druk over het onderhouden van vriendschappen? Waarom geen ‘Friendship Course’? Omdat goede vriendschappen vanzelf gaan? Omdat je best zonder kan?
Het is opvallend hoe positief de Bijbel over vriendschap schrijft. Het grootste voorbeeld van liefde ontleent Jezus niet aan het huwelijk, maar aan vriendschap: ‘Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden’ (Joh. 15:13). David en Jonathan hadden zo’n vriendschap. Die ging zelfs zó ver dat David na Jonathans dood kon zeggen: ‘Jouw liefde was mij dierbaar, meer dan die van vrouwen’ (2 Sam. 1:26). Misschien heeft Salomo daar wel aan gedacht toen hij er later over schreef hoe onmisbaar vriendschap is (Pred. 4:7-12).

Geïnvesteerd

Natuurlijk hebben we het dan niet over Facebook-vrienden, of over schoolvrienden. Het gaat over het soort vrienden waarvan je er waarschijnlijk maar een paar hebt. Iemand zei daarover: ‘Een vriend is iemand die alles van je weet en toch van je houdt.’ Kun je je voorstellen hoe belangrijk zo’n vriend(in) voor je kan zijn? Iemand die je bevestigt, stimuleert, spiegelt en helpt – iemand die er is als je hem of haar nodig hebt. Eigenlijk verlangen we toch allemaal naar zulke vrienden?
Zulke vriendschappen overkomen je niet, die moet je zoeken, maken en onderhouden! Het is belangrijk om daar méér met elkaar over te praten. Terecht dat we er goed over nadenken wie onze huwelijkspartner zal zijn. Maar als die jongen uit het begin van dit artikel méér had geïnvesteerd in zijn vrienden, had hij in ieder geval nog een goede vriend gehad.

Hoe maak je vrienden en hoe onderhoud je vriendschappen? Zeven tips om in de gaten te houden.

1. Blijf jezelf

Sommige jongeren willen zó graag bevriend met iemand zijn, dat ze zich téveel aanpassen. Ze zeggen bijna nooit wat ze zelf leuk vinden. Ze doen wat die ander graag wil, ook al voelen ze zich daar niet echt lekker bij. Op de korte termijn ‘redden’ ze hun vriendschap daar misschien mee, maar het gaat een keer wringen. Die ander kan alleen echt bevriend zijn met ‘jouzelf’, niet met een ideaalbeeld van jou. Wees dus eerlijk.

2. Blijf bij Jezus

Een belangrijke vraag bij vriendschappen is of ze je niet bij Jezus vandaan trekken. Dat wil niet zeggen dat je alleen christelijke vrienden mag hebben, maar als een vriendschap ten koste gaat van jouw vriendschap met Jezus, is er iets mis! Laat je dus niet verleiden om dingen te doen die je als christen eigenlijk niet wilt doen.

Hé wat een leuk idee!

3. Neem initiatief

Niks is zo vervelend in een vriendschap als dat het initiatief altijd van één kant komt. Kom dus zelf ook met ideeën, of daag de ander daartoe uit. Initiatief is ook nodig als je vrienden wilt maken. Stap eventueel gewoon op iemand af en maak een praatje of stel voor om iets samen te gaan doen. Oké, misschien klikt het niet of wijst die ander je af, maar dat risico hoort erbij.

4. De perfecte vriend bestaat niet

Accepteer dat die ander niet volmaakt is, net zomin als jijzelf dat bent. Ook vrienden maken fouten. Wees dus altijd bereid om die ander te vergeven, als dat nodig is. En durf zelf ook ‘sorry’ te zeggen als je je vriend of vriendin pijn hebt gedaan.

5. Geef aandacht

Als het goed is, is het vanzelfsprekend: je wilt van de ander weten hoe het met hem of haar gaat. Toch wil dat er nog wel eens bij inglippen. Denk er dus bewust aan: ‘Weet ik hoe het echt met hem gaat?’ Laat de ander merken dat hij/zij waardevol voor je is en dat hij jou ter harte gaat.

6. Vraag aandacht

Het kan gebeuren dat die ander juist vergeet om belangstelling te hebben voor wat jou bezighoudt. Leg je daar dan niet bij neer, maar vraag om aandacht. Ook jouw verhaal mag er zijn. Als die ander daar te weinig oog voor hebt, mag je hem of haar dat leren: ‘Joh, ik vind het prettig als je ook eens naar dingen van mij vraagt.’

7. Ga niet claimen

Hoe close een vriendschap ook kan zijn, pas ervoor op dat je die ander gaat claimen. Dat is tenslotte het verschil met een huwelijk: als je getrouwd bent, is die ander exclusief jouw man of vrouw. Dat kun je van een vriend niet vragen of verwachten. Accepteer dat hij of zij ook andere goede vrienden heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s