Bidden om succes?

Sinds kort heb ik een eigen bedrijfje. En dus ook een nieuw dilemma in mijn geloofsleven: vraag ik God om een zegen over mijn bedrijfje of niet? En dat is niet alleen mijn dilemma. Elk jaar starten in Nederland bijna 80.000 mensen hun eigen bedrijfje. Op dit moment zijn er bijna één miljoen Nederlanders zelfstandig ondernemer. Misschien zit jij er ook wel over na te denken om zelf iets op te starten. Wat zou jij dan doen? Zou jij God bidden om creativiteit, energie, sales en succes op je werk?

Nee, te klein

Voor het ontkennende antwoord valt genoeg te zeggen. God heeft toch zeker wel iets beters te doen dan zich bezig te houden met een startende eenmanszaak in de entertainmentsector? Er worden op dit moment oorlogen uitgevochten en er sterven mensen aan de honger. Ga je bezig houden met zaken die er echt toe doen. Ga bidden voor zaken die er echt toe doen. Dit is te klein voor God.

Nee, te werelds

Stel nu dat je bij de HGJB of elders in de non-profit sector werkt: ja dán kun je natuurlijk wel bidden om zegen voor je werk. Dan gaat het om geestelijke zaken of in elk geval belangwekkende dingen.

Een gebed om zegen op je bedrijf komt linksom of rechtsom neer op een gebed om meer omzet.

Maar de commerciële sector – daar waarschuwt Jezus toch alleen maar tegen? Rijken komen immers super moeilijk het Koninkrijk van God binnen? Een gebed om zegen op je bedrijf komt linksom of rechtsom neer op een gebed om meer omzet. Je kunt niet twee heren dienen, God en Mammom (de god van de geldzucht).

Nee, te plat

‘Succes’ en ‘Voorspoed’ zijn geen verlangens die hoog worden gewaardeerd in de bijbel. Het leven in het geloof wordt veeleer gekenmerkt door lijden en volharding. ‘Succes’ en ‘voorspoed’ zijn misschien wel gewoon je vleselijke verlangens en daar waarschuwt Jakobus tegen: ‘Trouwens, als jullie God iets zouden vragen, zouden jullie het toch niet krijgen. Want jullie zouden het met een verkeerde bedoeling vragen, alleen maar voor je eigen plezier.’ (Jak. 4:3).
Het is wel begrijpelijk dat je hart daar naar uitgaat, maar als je groeit in het geloof dan zul je merken dat je daar niet meer zo op gericht zult zijn.

Hé wat een leuk idee!

Ja, want Jezus was ook zelfstandig ondernemer

‘Hij is toch die timmerman?’ roepen de inwoners van Nazareth geïrriteerd, als Jezus onderwijst in de synagoge. Volgens de traditie was Jezus vooral gespecialiseerd in landbouwwerktuigen: ploegen en jukken. Hij weet wat het is om een te volle of juist een te lege orderportefeuille te hebben. Hij weet hoe moeilijk het kan zijn als klanten hun facturen niet betalen. Hij kent het voldane gevoel als een klant tevreden is. Net als wij kende ook Hij die specifieke zorgen, moeiten en blijdschap. Is juist het gebed dan niet de plek om ook onze zorgen, moeiten, verlangens en blijdschap te delen met Hem?

Ja, want God heeft je zo gemaakt

In onze creativiteit weerspiegelen wij onze Schepper en geven wij gehoor aan onze roeping om de aarde te beheersen.

Het allereerste dat wordt gezegd over de mens: de Creator heeft ons geschapen naar Zijn beeld. In onze creativiteit weerspiegelen wij dus onze Schepper en geven wij gehoor aan onze roeping om de aarde te beheersen. Zou je dan ook niet via een bedrijf in de commerciële sector uiting kunnen geven aan je rentmeesterschap? Dan zou een gebed om zegen best passend zijn.

Ja, God de Vader is betrokken op je

De Here Jezus heeft ons God vooral laten kennen als Vader. Dat is dan ook het allereerste artikel van de apostolische geloofsbelijdenis (“Ik geloof in God de Vader”). Als Vader is Hij betrokken op je leven. Hij heeft zelfs alle haren op je hoofd geteld. Waarom zou je dan iets, dat voor jezelf zo belangrijk is (je eigen bedrijf), bij Hem weghouden? Waarom zou je God daar niet bij betrekken?

Ja, want wij zijn Gods mede-arbeiders

Trendwatchers geven aan dat in de toekomst bedrijven belangrijker zullen zijn dan landen. Multinationals zullen meer invloed gaan hebben op de wereldgeschiedenis dan naties. Dan kun je denken aan Elon Musk die met de Tesla eigenhandig de CO2-uitstoot naar beneden drukt en zo de wereld behoedt voor een klimaatramp . Maar ook aan kledingmerken die lage-lonenproductie in stand houden en zo nog een extra nieuwe generatie in armoede laten opgroeien. God is gekomen om deze wereld te redden. Hoe zou het zijn als christenen meedoen in die reddende beweging, juist via hun bedrijf? Zo bezien zou het dan weer best passend zijn om daar een zegen over te vragen.

 

Bidden om succes, ja of nee. Voor beide kanten valt wat te zeggen. Wat zou jij doen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s