Liefdes do’s & dont’s

Als je dolverliefd op elkaar bent, kun je je vast niet voorstellen dat er ooit een moment komt, dat je wel eens wat onenigheden hebt met elkaar. Als je verliefd bent, zit er eigenlijk een soort roze balk voor je ogen. Jij ziet alleen de positieve eigenschappen van je geliefde en jijzelf bent ook op je allerleukst. Na pakweg twee jaar raakt het verliefdheidshormoon uitgeput. De roze balk verdwijnt. Jij bent niet meer altijd op je allerbest en ook je geliefde blijkt ineens wat kanttekeningen te hebben. Dingen die je eerst zo woest aantrekkelijk vond, vind je ineens een beetje irritant

‘Hij is zo grappig’ wordt dan ‘hij vindt zichzelf altijd zo grappig’

(‘hij is zo grappig’ wordt dan ‘hij vindt zichzelf altijd zo grappig’ en ‘zij is zo’n gezellige kletser’ wordt dan ‘zij houdt haar mond nooit’). Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Als het goed is, ga je juist ook van die kanten houden. Voor het ene stel blijven het kleine dingetjes die weinig invloed hebben op hun relatie. Maar voor het andere stel kunnen al die kleine dingetjes zich ontpoppen tot Grote Kwesties.

Het is daarom belangrijk dat je weet, dat het normaal is dat je aan je relatie moet werken. Dat je elkaar moet blijven zoeken en in elkaar moet investeren.

Kwetsbaar

Niets maakt ons zo kwetsbaar als liefhebben. Liefhebben vraagt van je je diepste wezen aan de ander te laten zien. Met het risico gekwetst te worden. Vooral als je dat in je verleden hebt meegemaakt (bijvoorbeeld door je opvoeding of een eerdere relatie), valt het vaak niet mee om jezelf echt aan een ander te geven. Maar het is wel een voorwaarde om met elkaar in verbinding te blijven. Blijf daarom vragen wat de ander echt bezighoudt. Oordeel niet, maar luister naar elkaar. Stel je hart open voor elkaar. Dat valt niet altijd mee. Het is vaak makkelijker om voor je eigen gelijk te gaan, dan een ander gelijk geven. Daarbij komt dat je allebei verschillend bent. Als man en vrouw, als persoonlijkheid, maar bijvoorbeeld ook door het gezin waar je uitkomt. Je kunt niet van je geliefde verwachten, dat hij of zij precies denkt zoals jij. Soms moet je de dingen gewoon even uitleggen of navragen. Communicatie wordt vaak verstoord door verkeerde aannames over en weer. Dat vraagt trouw en toewijding. Een onvoorwaardelijke basis van waaruit je verder kunt groeien.

Seks

Onze hersenen hebben de neiging om woorden als ‘seks’ heel snel te herkennen. Het zou best eens kunnen dat je rest van dit artikel nauwelijks gelezen hebt en je vol interesse op deze veelbelovende alinea stort! Helemaal niet vreemd. Seksualiteit hoort bij onze soort. God heeft je zo gemaakt. Seksuele gevoelens zijn niet zondig of slecht, maar jij hebt de verantwoordelijkheid over hoe je ermee omgaat.

Vier van de vijf stellen die communicatieproblemen hebben, hebben ook op seksueel gebied problemen. Soms is er nog wel lichamelijke intimiteit, maar de diepere intimiteit, de verbinding, ontbreekt. Ze voelen zich niet veilig genoeg bij elkaar om te zeggen wat ze vinden. Seksualiteit is onlosmakelijk verbonden met het openstellen van je hart voor elkaar. Juist omdat je daarin zo kwetsbaar bent.

Hé wat een leuk idee!

Stel je voor dat je niet eerlijk en open over seks kunt zijn. Dat gebeurt in heel veel relaties. Stellen hebben de verkeerde aannames over elkaar. Wat ze fijn vinden of juist niet of hoe vaak en wanneer… Er ontstaat dan al snel een scheefgroei, die niet vanzelf weer recht groeit. Gebruik je verkeringstijd juist om hier al volop over te praten. Over de gevoelens die je hebt, over wat jij fijn vindt en wat niet. Oefenen in wederzijds begrip en respect is de basis die je moet leggen voordat je getrouwd bent, want getrouwd zijn lost seksuele problemen niet op.

Als we eenmaal getrouwd zijn…

Als jij een van deze punten nu herkent, denk dan niet dat het allemaal vanzelf wel goed komt als je eenmaal getrouwd bent. Integendeel. Problemen die in je verkeringstijd nog niet zo heel belangrijk lijken, kunnen in je huwelijk grote struikelblokken worden. Dat kan er gemakkelijk toe leiden dat je steeds minder goed met elkaar praat en uiteindelijk van elkaar verwijdert. Jullie verbinding valt weg.

Als je nu al het idee hebt, dat jouw relatie niet veilig is, wordt dat in je huwelijk niet beter.

Als je nu al het idee hebt, dat jouw relatie niet veilig is, wordt dat in je huwelijk niet beter. Maar kun je bij je vriend of vriendin helemaal jezelf zijn, kun je je helemaal aan hem of haar overgeven en weet je dat hij of zij je nooit zal uitlachen? Is er van beide kanten toewijding en trouw? Dan heb je een goede basis van waaruit je verder naar elkaar toe kunt groeien – tot je allebei 100 bent!

Do’s en Dont’s

  • Mannen: Plaats je vriendin op een voetstuk. Als je je vriendin gelukkig maakt, zal zij jou ook gelukkig maken. Ze maakt dan namelijk het hormoon oxytocine aan, dat ervoor zorgt dat vrouwen gaan ‘zorgen’, fijn toch :-).
  • Dames: Laat je vriend merken dat je hem vertrouwt, hem sterk vindt en je nergens veiliger voelt dan bij hem. Mannen maken dan namelijk meer testosteron aan. Een hormoon dat er onder andere voor zorgt dat mannen vrouwen gelukkig willen maken.
  • Mannen: Luister echt naar je vriendin. (Let op: luisteren is iets anders dan kunnen herhalen wat ze heeft gezegd.)
  • Dames: Probeer je vriend niet te veranderen. Je bent zijn vriendin en niet zijn moeder. Acceptatie is heel belangrijk voor een man!

Geschreven door: Cocky Drost, eerder verschenen in de PIT. Cocky verzorgt de seminars op onze Leve de liefde-conferentie voor stellen met trouwplannen.

Heb je nog aanvullingen qua do’s en dont’s: deel ze hieronder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s