Wat niet vanzelf voorbij gaat als je getrouwd bent

Je gaat bijna trouwen en natuurlijk kijk je daar naar uit. Sowieso naar de bruiloft, maar ook het huwelijk zelf. Het huwelijk is één van de weinige dingen uit het paradijs die we nog hebben – logisch dat je er hoge verwachtingen van hebt!

Misschien zou je het huwelijk wel kunnen vergelijken met de Efteling. Soms kost het je moeite om al die afstanden af te leggen, worden je benen moe. Of blijf je per ongeluk op de kop hangen in de achtbaan. Maar er blijft altijd weer iets nieuws te ontdekken en het is een plek die garant staat voor heel veel vreugde.

Wat het huwelijk echter niet is, is een morph-o-maat die jullie veranderd in superhelden. Cocky Drost spreekt op de ‘Leve de Liefde’-conferentie voor jonge stellen die bijna gaan trouwen. “Dat je het beste naar boven haalt in je geliefde, betekent niet dat zijn of haar lastige eigenschappen zomaar verdwenen zijn.” Op de afgelopen conferentie kwamen in de gesprekken met de deelnemers vier dingen naar voren die niet vanzelf voorbij gaan als je getrouwd bent:

  1. Geloofsbeleving / kerkkeuze

Samen geloven geeft kracht. Maar hoe doe je dat als de één in elk kwetterend vogeltje Gods hand ziet en de ander vooral opleeft bij het ontdekken van een rode lijn in de kleine profetenboeken van het Oude Testament? Veroordeling en onbegrip liggen op de loer als je blijft hopen dat de ander vanzelf het licht wel zal gaan zien.

  1. Nare ervaringen uit eerdere relatie

Als je hart vroeger vertrapt is, als er ruw is omgesprongen met je kwetsbaarheid – dan kost het veel energie en moed om onbevangen en open in je relatie te blijven staan. Dat kan door je geliefde in een onbewaakt ogenblik worden opgevat als gereserveerdheid en terughoudendheid, ook al is het dat niet.

Hé wat een leuk idee!

  1. Schoonfamilie-dingetjes

Cliché natuurlijk, maar toch: wie blijft onbewogen onder de veroordeling en afwijzing van een schoonvader of –moeder? Hoe vind je de moed om (de mening van) je ouders los te laten en samen verder te gaan?

  1. Communicatiestoringen

Je wilt je hart openen voor de ander. Dat kan vooral door met elkaar te praten over wat je vindt en denkt en wilt. Maar onder woorden brengen wat je voelt en vindt, überhaupt peilen waar je onbewuste gedachten naar uit gaan – dat is niet eenvouding. Het goede nieuws is: daar kun je jezelf in oefenen en in groeien!

 

Tussen kerst en oud&nieuw komen daarom tientallen jonge stellen naar de HGJB ‘Leve de Liefde’-conferentie voor training, ontspanning en gezelligheid om hun liefde samen te vieren. Het geeft jullie een sterke basis onder jullie relatie. Meer info is hier te vinden: http://www.hgjb.nl/voor-jongeren/activiteiten/activiteit:leve-de-liefde.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s