Nooit meer rood staan

De één beweert dat de crisis over is, de ander zegt dat we er nog middenin zitten. Het kan natuurlijk ook dat je, ondanks je eventuele bijbaantje, áltijd het gevoel hebt dat je in een financiële crisis zit. Voor de crisis-gevoeligen onder ons: zes bruikbare tips!

1. Wees creatief met cadeautjes

Feestjes, bruiloften, sinterklaas en verjaardagen: voor de meesten van ons betekent dat extra geld uitgeven voor cadeautjes. De gangbare gedachte is dat cadeautjes het leukst zijn als ze veel geld waard zijn, maar het tegendeel is waar. Juist creatieve en originele cadeautjes vallen vaak goed in de smaak. Maak daarom bonnen voor de hele familie die in te wisselen zijn voor een zelfgemaakt diner, een heerlijke high-tea of een schoonheidsbehandeling. Je geeft niet alleen een cadeautje, maar ook wat van je eigen tijd. Dat laat zien dat je om je familie/vrienden geeft!

2. Zorg voor een buffer

Deze tip misschien vaker gehoord van je vader of moeder? Dat kan kloppen. Het is namelijk toch wel erg handig dat niet iedere maand alles tot op de cent wordt opgemaakt. Zorg dus dat je wat geld apart hebt staan. Gaat je laptop kapot, word je opeens uit je studentenhuis gezet of stijgen de prijzen in de winkels enorm? Jij hoeft dan in ieder geval niet bij je ouders of vrienden aan te kloppen omdat je nooit wat hebt gespaard. Iedere maand een beetje sparen, levert in een jaar toch nog best veel op.

3. Organiseer een kledingruil-party

Een wat-voor-party? Het concept is eenvoudig en efficiënt. Bij dit feestje gaat het om het ruilen van kleding (of iets anders wat gewild is). Je nodigt vrienden, klas- of studiegenoten, collega’s en buren uit om naar je feestje te komen.

Zoek uit wat bij je past en neem dat mee naar huis.

Jij zorgt voor een paar flessen drinken en chips, de rest moeten de gasten meenemen. Iedereen neemt kledingstukken en accessoires mee die er nog goed uitzien, maar in de kast liggen en niet meer gedragen worden. Bij binnenkomst wordt alles op een grote hoop gegooid en dan gaat het feest beginnen. Zoek uit wat bij je past en neem dat mee naar huis.

Meer liefhebbers voor één kledingstuk? Gewoon even kijken wie er nog niets (of weinig) heeft en de buit eerlijk verdelen. En het is écht waar: iedereen gaat gelukkig naar huis met een stel (gratis) kleren.

Hé wat een leuk idee!4. Ga toch fietsen!

Fietsen is goedkoper dan ieder ander vervoersmiddel. Laat de auto staan en de bus rijden, en pak vaker de fiets! Misschien heb je een OV en reis je tóch gratis? Als je nog vaker de fiets pakt, kun je vanaf nu ook je abonnement bij de sportschool opzeggen. Dat scheelt je toch weer aardig wat geld per maand.

5. Handel op Marktplaats (of de jaarlijkse rommelmarkt)

Het is niet alleen goedkoper om je spullen op Marktplaats te kopen, maar het is ook nog eens veel origineler. Verf of spuit je nieuwe eigendom in jouw kleur en iedereen zal verbaasd staan over je nieuwe aankoop.

En heb je nog cd’s, stoelen, instrumenten of tassen die je niet meer gebruikt? Probeer het eens op Marktplaats en je staat versteld hoeveel klanten voor jouw ‘rommel’ willen betalen.

6. Geef bijlessen

Is er een vak waarin jij beter bent dan de gemiddelde scholier of student? Je kunt bijlessen aanbieden voor 10-15 euro per uur. Als je een paar lessen in de week geeft, kan dat aardig  wat geld opleveren. Het is ook gezellig (en efficiënt) om een paar leerlingen tegelijk te laten komen.

 

Eerder verschenen in de PIT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s